کشورهای اروپایی به دلیل داشتن طبیعت بسیار زیبا و همچنین ساختمانهای تاریخی با معماریهای فوقالعاده همواره جز یکی از مقاصد گردشگری محبوب برای ایرانیان بودهاند، اما همیشه گرفتن ویزای شینگن برای ورود به کشورهای اروپایی بزرگترین دغدغه برای کسانی است که میخواهند به این کشورها سفر کنند، این مطلب شما را با ویزای شنگن و شرایط و مدارک لازم برای اخذ آن آشنا میکند:
شینگن قراردادی است که در سال ۱۹۸۵ بین ۲۶ کشور اروپایی امضا شد تا افرادی که ساکن این کشورها هستند بتوانند بدون نیاز به اخذ ویزا از مرزهای یکدیگر عبور کنند.
۲۶ کشوری که شامل این قرارداد میشوند، آلمان، فرانسه، ایتالیا، اسپانیا، پرتغال، هلند، بلژیک، لوکزامبورگ، سوئد، نروژ، فنلاند، دانمارک، لیتوانی، لتونی، لهستان، مجارستان، اتریش، استونی، اسلواکی، اسلوونی، چک، ایسلند، مالت، یونان، لیختناشتاین و سوئیس هستند که شرایط اخذ ویزا از آنها یکسان است و با اجازه ورود به یکی از این کشورها میتوان در مناطق دیگر هم طبق تاریخ اعلامشده در ویزای شینگن اقامت داشت، از طرفی دیگر اعضای این قرارداد به کسانی که ساکن یا تابع کشورهای استرالیا، ژاپن، کره جنوبی، مالزی و تعدادی از کشورهای قارهی آمریکای جنوبی هستند این اجازه را میدهد که بدون گرفتن ویزای شینگن به مدت حداکثر ۹۰ روز به هرکدام از این ۲۶ کشور سفر کنند.
انواع ویزای شینگن:
ویزای شینگن به سه دسته تقسیم میشود:
- ویزای شینگن (USV (uniform Schengen visa: همان ویزای توریستی است که به شما این اجازه را میدهد که تا حداکثر ۹۰ روز در این کشورها اقامت داشته باشید و به ۳ دسته تقسیم میشود:
- ویزای شینگن نوع A: این نوع ویزا اصطلاحاً ویزای ترانزیت نام دارد و با داشتن این ویزا مسافرین میتوانند هواپیمای خود را در کشورهای عضو شینگن عوض کنند و به کشوری خارج از این اتحادیه سفر کنند، به این معنی است که مسافر حق خارج شدن از فرودگاه را ندارد. برای گرفتن این نوع ویزای شینگن باید با در دست داشتن بلیط معتبر به سفارت مربوطه مراجعه کنید.
- ویزای شینگن نوع B: این ویزا هم از نوع ویزای ترانزیت است با این تفاوت که آزادی عمل بیشتری به دارندهی آن میدهد و مسافر میتواند حداکثر به مدت ۵ روز از طریق مرزهای زمینی کشورهای عضو شینگن به مقصد دیگری سفر کند. برای گرفتن این نوع ویزای شینگن هم باید به سفارتهای مربوط مراجعه کنید.
- ویزای شینگن نوع C: ویزای نوع c همان ویزای توریستی رایج است که برای اکثر مسافرانی که قصد سفر به کشورهای عضو شینگن را دارند صادر میشود و امکان گشت و گزار در تمامی کشورهای عضو را در مدت زمان تائید شده به مسافر میدهد. لازم به ذکر است که نوع این ویزای شینگن بنا به درخواست مسافر و تصمیم سفارت میتواند بهصورت یکبار ورود یا چند بار ورود صادر شود.
- ویزای شینگن نوع (LTV (limited territorial visa: ویزای LTV این مجوز را به شما میدهد که فقط به محدودهی کشوری که به شما اجازه داده شده است سفر و اقامت کنید و اجازهی ورود به دیگر کشورهای عضو شینگن را ندارید.
- ویزای شینگن نوع (NV (national visa: این نوع ویزا، بلند مدت است و امکان سفر طولانی را برای دارندگانش فراهم میکند، بیشتر دارندگان این ویزا تجار و بازرگانان هستند که میتوانند چندین بار در طول یک سال به این کشورها سفر کنند. بهعلاوه محققان بینالمللی و متخصصانی که برای انجام تحقیقات سفر میکنند و بیمارانی که قصد درمان دارند با ارائهی مدارک معتبر میتوانند از این ویزا استفاده کنند. (با توجه به شرایط متقاضی این ویزا بیشتر از یک سال هم قابل تمدید است.)
چگونه وقت سفارت بگیریم:
با توجه به تقاضای بالا برای سفر به کشورهای عضو شینگن معمولاً گرفتن وقت از سفارتها و یا شرکتهایی که زیر نظر سفارت خدمات ویزا انجام میدهند مانند VFS و BLS کار دشواری است، با این حال شما شخصاً میتوانید برای این کار از طریق سفارت مربوط اقدام کنید، اما برای صرفهجویی در وقت، آژانسهای هواپیمایی هم میتوانند همراه مطمئنی در زمینهی گرفتن وقت سفارت و پی گیری کارهای شما باشند. لازم به ذکر است که در هر دو صورت حضور شخص متقاضی برای انگشتنگاری و در صورت نیاز مصاحبه الزامی است.
مدارک لازم برای اخذ ویزای شینگن:
توجه داشته باشید که مدارک لازم برای سفارتهای حوزهی شینگن بهطور معمول یکسان است و فقط در بعضی از موارد کوچک تفاوت میکند، پس قبل از تهیهی هر مدرکی با سفارت مربوطه هماهنگی لازم را به عمل آورید.
- اصل پاسپورت با ۶ ماه اعتبار از زمان خروج از کشور با امضا شخص مسافر
- دو قطعه عکس ۳*۴ رنگی، تمامرخ با زمینه سفید، حداکثر برای ۶ ماه اخیر (عکس با گذرنامه یکی نباشد)
- اصل شناسنامه و ترجمه از کلیه صفحات آن
- اصل گواهی حساب بانکی با مهر و امضا بانک فقط به زبان انگلیسی (با ماندهحساب بالای ۳۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰ ریال)
- اصل و ترجمه سند مالکیت به نام مسافر (چنانچه خانواده باشند سند مالکیت به نام سرپرست خانواده کافی است)
- اصل و ترجمه مدارک شغلی
–پزشکان: پروانه مطب یا حکم کارگزینی از بیمارستان، پروانه دائم پزشکی، کارت نظام پزشکی
-وکلا: پروانه وکالت
مشاغل دولتی: حکم کارگزینی، آخرین فیش حقوقی و یا نامه از سازمان مربوطه با ذکر مدت اشتغال، سمت و میزان حقوق دریافتی و سابقه بیمه تأمین اجتماعی با مهر سازمان
بازنشستهها: حکم بازنشستگی و آخرین فیش حقوقی
مشاغل غیردولتی: گواهی اشتغال به کار از شرکت مربوطه به همراه فیش حقوق و سابقه بیمه تأمین اجتماعی با مهر سازمان
در صورت خویشفرما بودن: جواز کسب/آخرین آگهی تغییرات
معلمان، اساتید و اعضا هیئتعلمی: اصل حکم کارگزینی یا گواهی اشتغال به کار به همراه فیش حقوق و سابقه بیمه تأمین اجتماعی با مهر سازمان
دانش آموزان و دانشجویان: اصل و ترجمه نامه اشتغال به تحصیل
جهت دانشآموزانی که در سال تحصیلی قصد سفر دارند، علاوه برنامه اشتغال به تحصیل، ارائه اصل و ترجمه رضایتنامه از مدیریت مدرسه با ذکر تاریخ سفر الزامی است.
- -برای فرزندان زیر ۱۸ سال که بدون همراهی یکی از والدین سفر میکنند رضایتنامه محضری الزامی است نیاز -اصل و ترجمه مدارک شغلی و مالی همسر برای خانمهای خانهدار
- – همراه داشتن بلیط و واچر معتبر
- با توجه به شرایط هر سفارت ممکن است مدارک دیگری هم از شما درخواست شود که باید در این خصوص هماهنگیهای لازم را با سفارت داشته باشید.
- لازم به ذکر است که ترجمهی مدارک با توجه به سفارت مورد نظر متفاوت است.
نکات مهم در خصوص ویزای شینگن:
- داشتن ویزای شینگن قبلی، امتیاز محسوب می شود اما تضمین مجدد برای ورود به محدودهی شینگن نیست.
- مسافر بایستی از کشور صادرکنندهی ویزا به محدودهی شینگن وارد شود و پس از یک شب اقامت سفر خود را به دیگر کشورها ادامه دهد، در غیر اینصورت پلیسهای مرزی میتوانند به مسافر اجازهی ورود به دیگر کشورهای شینگن را ندهند.
- در صورتی که بعد از اقدام به درخواست ویزای شینگن، تقاضای شما از طرف سفارت موردنظر رد شد زودتر ۶ ماه برای درخواست ویزای مجدد اقدام نکنید.
- اگر از طریق آژانسهای هواپیمایی اقدام کردید، بدانید که آنها درخواستکنندهی ویزای شینگن هستند و تصمیم نهایی برای صدور یا رد ویزا به عهدهی سفارت است.
سؤالات احتمالی در مصاحبه:
- قصد سفر به کدام کشورهای شنگن را دارید؟
- آیا در منطقهی شنگن دوست، آشنا یا فامیل دارید؟
- هزینهی سفر شما بر عهدهی چه کسی است؟
- هدف شما از سفر چیست؟
- چه مدت اقامت دارید؟
- از کجا مطمئن باشیم که به وطن خود بازخواهید گشت؟
- شغل شما چیست و درامد شما چقدر است؟
- و……
شما باید آمادگی کامل برای پاسخگویی به تمام سؤالات را داشته باشید و صادقانه به سؤالات پاسخ دهید.